Välkomna till Leylas mathörna

Yemek tariflerimin turkce ile istiyorsaniz yoruma mesaj/e-mail birakin size gönderirim.

Som handlar om mat från det turkiska och svenska köket, deras kulturs inverkan på matkulturen. Ni kommer också finna en del inlägg om barn o föräldrar m m. Hoppas ni hittar något matnyttigt i arkivet till höger. I will be happy if you leave a note in my guestbook!!

Saturday, February 21, 2009

Dagens efterrätt Kokoskaka


Turkisk kokoskaka

Ingredienser:
ugnstemp: 175 grader tid: ca 50 min
3 dl Kokos
3 dl mannagryn
3 dl socker
3 dl yoghurt
2 dl matlagninsolja
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Tillagning:
  1. Blanda socker, mannagryn och kokos.
  2. Blanda sedan yoghurt, ägg, vaniljsocker, bakpulver och oljan.
  3. Nu blandas alla ingredienser ihop. vispa ordenligt.
  4. Häll smeten i en smord och bröad form.
  5. Grädda i ugnens mitt i ca 40 min.
  6. När kakan stelnat och fått färg är det klart.
  7. Låt det svalna.
  8. Servera nu med en klick turkisk yoghurt eller vispad vaniljvisp.

Dagens recept Fullkornspasta med cevapcici



Fullkornspasta m cevapcici

Ingredienser:
500 gr Fullkornspasta
ca 10 st Cevapcici( finns färdiga i frysdisken)
2 dl olivolja
Pepparmynta, purlibiber, salt
Tomatpuré

Sallad:
Rivna morötter

Yoghurt röra:
turkisk yoghurt
3 vitlöksklyftor
salt

Tillagning:
  1. Koka vattnet, tillsätt pastan, salt och ca 1 msk olivolja.
  2. Stek cepacicin under tiden.
  3. Häll av vattnet när pastan kokat färdigt.
  4. Häll sedan pastan i en uppläggningsform.
  5. Bryn oljan med pepparmynta, tomatpuré, purlibiber
  6. Häll kryddblandningen över pastan och rör om ordentligt.
  7. Dela cevapcicin i 3 delar. Häll fint över pastan.
  8. Skala vitlöksklyftorna och pressa i yoghurten, tillsätt salt också. Rör om ordentligt.
  9. Riv morötterna. Lägg upp i en skål.
  10. Servera nu pastan m cevapcicin, lägg en klick yoghurt och morotssalladen.

Supergott med i glas turkisk yoghurt dryck!!

Yoghurt dryck:

1 dl turkisk yoghurt

1 glas kallt vatten

salt

Vispa ner salt och yoghurt i vattnet. Vispa ordentligt. Har man mixer kan mixa blandningen och det bildas supergott skum över drycken. Servera ihop med maten.

Spenat o mangold stuvning

( ingen bra bild men men)
Den här rätten kan man göra på bara spenat och då klickar man i äggen i mitten..spenaten ligger som en blomma runt äggen i pannan.


Ingredienser


450 gr spenat


1 bukett mangold


3 vitlöksklyftor


2 ägg


2 dl vatten


olivolja


tomatpuré, salca(sambal oelek) ajvar


salt, purlibiber eller svartpeppar


Tillagning:



  1. Skölj bladspenaten ordentligt.

  2. Skär loss alla blad från mangoldbuketten och skölj dem ordentligt.

  3. Strimla mangoldbladen, börja från bladstjälken och uppåt mot bladet.

  4. Skala 3 vitlökslyftor.

  5. Ta fram en medelstor traktörpanna eller djup större stekpanna. Häll i lite mildaculinesse och ca 1 msk olivolja. sätt på värmen.

  6. När oljan och margarinet smält lägg i en klick tomatpuré, salca, ajvar. Tillsätt äggen och rör om tills det får lite färg.

  7. Lägg i den sköljda bladspenaten och den strimlade mangolden. Rör om då o då.

  8. När det puttrat ca 5 min pressa i vitlöksklyftorna, häll i vattnet och salta. Rör om.

  9. Låt allt stå och puttra ca 10 min.

Jag hade också rispasta till spenaten, här följer receptet.


Rispasta


Ingredienser


3 dl rispasta ( finns i välsorterade affärer)


1 l vatten


salt,


1 dl olivolja


1 dl ajvar


Tillagning:



  1. Koka vattnet. salta och tillsätt olivoljan

  2. Tillsätt pastan låt det koka ordentligt tills det mjuknat som pastan. Ca tid 10-20 min beroende på mängd.

  3. När pastan är färdigt, häll ut vattnet.

  4. Häll tillbaka pastan i kastrullen och tillsätt ajvar och rör om ordentligt.


Servera nu med spenatstuvningen och ev sallad.


Tips: Ät med libanesisk tunnbröd supergott!

Thursday, February 19, 2009

Spenatpaj m kyckling



Här kommer ett av mina pajrecept, jag skulle lagt in den igår då jag lagade men hann inte.

Ingredienser:
Ugnstemp: 200°
3 msk kallt vatten
100 g smör(rumstemperatur)
3 dl vetemjöl (för nyttigare o krispigare paj byt ut 1 dl vetemjöl mot vetekli och mannagryn)
3 ägg
3 dl mjölk
1 tsk salt
svartpeppar, muskot, oregano

3 dl spenat
1 gullök
2 st kycklingfiléer
1 dl mix majs/paprika/ärtor
2-3 klyftor vitlök
olivolja
Tillagning:
¨ Mät upp vetemjöl och salt, häll upp en skål. Smula ner smöret i vetemjöl blandningen tills allt är en grynig massa. Häll vattnet och arbeta snabbt ihop till en fast deg
¨ Linda in degklumpen i plastfolie och ställ in i kylen 30 min.
¨ Finstrimla kycklingfiléerna, bryn dem i olivolja och salta. Låt det svalna lite.
¨ Bryn grönsakerna även spenaten. Låt blandningen svalna.
¨ Vispa ihop ägg, mjölk, kryddor o salt.
¨ Pressa vitlöken i grönsaksblandningen, rör ihop.
¨ Strö lite vetekli pajformen för att degen inte ska fastna.
¨ Kavla ut degen, eller tryck ut degen i formen med handen.
¨ Gaffla degen lätt, grädda i ugnen i 15 min.
¨ När du tagit ut pajdegen lägg den svalna kycklingen i botten på degen, sedan grönsakerna. Häll äggstanningen jämnt över pajen. Man kan strö över riven ost om man så önskar.
¨ Grädda mitt i ugnen 35-40 min. Tills pajen fått lite färg.
¨ Servera med en god grönsallad eller bönsallad.

Wednesday, February 18, 2009

Utvandrarna o invandrarna



Nu ska ni få läsa lite av mina djupa tankar.....
När jag var 17 år och skulle åka till Turkiet var jag överlycklig...jag hade känt mig väldigt vilsen och tyckte att jag hörda hemma i Turkiet. Vid nio års åldern flyttade vi till Sverige och så det här skulle bli mitt första besök i turkiet. Mitt liv var delad i två delar, varje halva hade jag haft i två olika länder i så skilda världar.....eftersom jag alltid kallats för invandrare i Sverige kändes det skönt att äntligen få komma till ett land där jag hörde hemma och inte skulle kallas för invandrare.

Så åkte vi till turkiet...jag var så nervös inför besöket att jag hade panikångest på väg ner...Så anlände vi till min hemby och taxin stannade utanför farfars hus..När vi steg ur taxin ser jag att det sitter några farbröder som vanligt utanför den lilla butiken nedanför farfars gård...så hörde vi att de började prata med varandra sen hör jag en av farbröderna säga till de andra att det är " Ramazans utländska barnbarn, dotter till sonen som utvandrade till Sverige"....i det ögonblicket stannade hela världen upp för mig...då rullade alla minnen upp från flytten till SE och alla åren som gått där.....jag blev tårögd och hjärtat kom upp i halsgropen....jag hörde inte hemma någonstans, i turkiet är jag utvandrare och i sverige invandrare....jag står mellan två världar och hör inte hemma i någon av dem.

Ingen frågar vad jag har att ge av mina erfarenheter från dessa världar...för det finns mycket som vi kan ge till dessa länder...eftersom ingen av dessa världar vill ta emot oss i sina hem så har vi skapat en ny värld som vi lever i...det är väl en del av det som ni kommer att läsa i den här bloggen..

Tuesday, February 17, 2009

Mammas piroger

Mamma skickade mat till hela familjen med min lillebror...någon av syskonen hade saknat hennes köttpiroger...hon gör alltid så, så fort någon saknat någon maträtt så lagar hon det o skickar till hela familjen typiskt Turkisk...receptet finns på Dilbers blogg följ länk!

Älskade mamma!!

Kaka med feta ost

Passar utmäkt till mellanmål eller lätt middag!



Ingredienser:
Ugn temp: 175° tid: ca 50 min varav 35 min i ugn
3 ägg
1 msk bakpulver
3 dl yoghurt
3 dl olja
1 stor kopp blandad ost (feta och riven ost)
1 handfull dill
1 handfull persilja
10 svarta oliver (kärnfria helst)
timjan, röd paprika, svartpeppar
6 dl vetemjöl


Tillagning:
• Vispa äggen i en skål.
• Tillsätt olja, yoghurt, dill, persilja. Rör ihop allt ordentligt till en smet.
• Smula feta osten, blanda i ostblandningen och oliverna.
• Vispa ner vetemjölet. Rör om ordentligt till en jämn o något hård smet.
• Smörj en rund kakform med löstagbar botten.
• Häll smeten i formen. Och ställ in i ugnen på 200° i ca 35 min.
• Kakan är färdig när den är gyllenbrun och fast. Känn med den sticka eller gaffel.
• Servera med en god grönsallad eller bönsallad.

Leylas pilav



Kycklingpilav
Ingredienser:
Ugn temp: 200° tid: ca 40 min, varav 25 i ugnen

2-3 medelstora bröstfiléer kyckling
3 dl ris
3 dl haricots verts (frysta eller färska hela)
1 dl majs o röd paprika (finns fryst blandning)
3 medelstora tomater
5 dl vatten (varm)
1 tsk salt (efter eget behov)
1 dl olivolja
Purlibiber (stark grovmalen paprikapulver), svartpeppar

Tillagning:

• Strimla kycklingfiléerna, salta kycklingen lätt, bryn dem i en stekpanna.
• Fräs grönsakerna lite lätt i en stekpanna
• Häll grönsakerna och den brynta kycklingfilén i en ugn säker form (ca 40x30 cm).
• Skölj riset 1-2 ggr. Häll jämnt över grönsakerna kycklingfilén.
• Hacka tomaterna. Häll jämnt över riset. Salta och peppra.
• Koka vattnet lite och häll över i formen. Ringla över olivoljan
• Ställ in i ugnens nedre del på 200°. Ca 20-25 min.
• När riset blivit torrt och en aning färg är det klart.
• Strö över lite hackad persilja och servera med en turkisk herdesallad.



Fiskpilav
Ingredienser:
Ugn temp: 200° tid: ca 40 min, varav 25 i ugnen

4 medelstora pangasiusfiléer
3 dl ris
1 dl majs, ärtor o röd paprika (finns fryst blandning)
3 medelstora tomater
5 dl vatten (varm)
1 tsk salt (efter eget behov)
1 dl olivolja
Sambal olek eller ajvar, tomatpuré
Purlibiber( stark grovmalen paprikapulver), svartpeppar, dill

Tillagning för fisk är detsamma utom följande:
• Rör ihop tomatpuré, ajvar, sambal oelek och 1 msk olivolja.
• Fiskfiléerna ska smetas in med röran av ovanstående.
• Lägg haricots verts i botten, sedan lägg fisken över dem.
• Häll ärt/majs/paprika mixen över fisken jämnt.
• Häll över det sköljda riset jämnt över.
• Häll de hackade tomaterna över riset.
• Salta, peppra. Strö över dill. Ringla olivoljan över.
• Häll över vattnet.
• Ställ in i ugnens nedre del på 200°. Ca 20-25 min.
• När riset blivit torrt och en aning färg är det klart.
• Strö över lite dill och servera med en bearnaisesås



Turkiska köket är de livsmedel som är typiska för Turkiet eller turkar. Det osmanska rikets matkultur både påverkade och påverkades av de folk osmanerna styrde över.

Det turkiska köket är känt för sina auberginerätter, kebab och pilaff. Turkisk mat innehåller mycket vitlök, spiskummin, stark chili och färska örter. Man äter många grönsaksrätter och lök ingår i nästan allt. Till maten äts alltid vitt bröd. Det turkiska köket innehåller även mängder av olika risrätter. Sallad i olika former serveras alltid till maten. Soppor är också vanligt.

På restaurangmenyerna återfinns ofta mängder av olika förrätter, som kallas meze. Detta kan till exempel vara röror av olika slag; baserade på tomat, paprika eller yoghurt. Friterade grönsaker eller ostrullar (fetaostfyllda smördegsrullar) är också vanligt förkommande.

Fisk brukar grillas eller stekas. Köttfärs används som fyllning i paprikor eller andra grönsaker eller till att göra köfte med. Kyckling, lamm och nötkött är vanligt förekommande, antingen i grytor eller som grillat, men grönsakerna utgör oftast huvuddelen av måltiden.

Kebab finns i olika former. Förutom den som liknar den sort som blivit populär i västvärlden finns det kebab som är grillspett, i gryta, i lerkrus, etc. Kebab kan vara gjort av köttfärs eller bitar av nöt eller lamm.

Börek är en typ av olika maträtter som görs av tunna, tunna smördegsblad (gjorda av ägg, mjöl, smör och vatten). De kan fyllas med ost eller kött och rullas eller vikas. De kan läggas lager på lager med fyllning emellan.

Det finns mängder av söta desserter, men den mest välkända är baklava. Turkarna är ett tedrickande folk och teet dricks i små teglas. Äppelte brukar förknippas med det turkiska köket, även

Monday, February 16, 2009

Linssoppa

Den här soppan är min favorit..min mamma och de flesta mammor i turkiet lagar den nästan varje morgon under vintertid och speciellt varje dag under ramadan. Den är så god och sköter sig själv på spisen.






Ingredienser:

1.5 kopp röda linser
1 gullök
1 msk tomatpuré
1 tsk röd paprika pulver
1 tsk salt
Svartpeppar, rosmarin
1 msk olja
1,5-2 liter varmvatten

Tillagning:

1. Hacka gullöken, skölj Linserna noga 2-3 gånger.

2. Ta fram en djup kastrull, fräs den hackade gullöken i oljan, blanda i linserna, tomatpuré, rosmarin, fräs allt i 7-8 minuter.

3. Koka vatten vid sidan om och tillsätt det kokande vattnet i den djupa kastrullen, tillsätt också salt. Koka i 15-20 min på medelhög värme. Strö på lite färsk koriander eller torkad pepparmynta och njut av soppan.

Tips: När koktiden gått ut, kan man vispa lite, bryna lite smör och lite salce(sambal olek), torkad pepparmynta och hälla över soppan innan servering.

Värmande soppa i vinterkylan (Köfteli Havuçlu Çorbası)


Ingredienser:

250gr nötfärs
1 dl ris
1 medelstor morot
1 tesked mynta
Salt, peppar

Beredning av soppan:
1 ägg
1/2 glas yoghurt
1 msk vetemjöl

Tillagning:

• Skölj riset 2 gånger, blanda i köttfärsen, skala och riv i moroten, peppar och salt och knåda det hela. Forma till bollar stora som hasselnötter.
• Koka 2 l vatten. Salta vattnet också.
• Lägg i de små miniköftena. Koka upp i 15 min på hög värme.
• Blanda i en annan skål, yoghurt, ägg och mjöl vispa bort alla klumpar. Häll försiktigt lite i taget i soppan och vispa så det inte klumpar sig. Koka 10-15 till. Strö på lite pepparmynta och servera varm som den är. Smaklig måltid!

Sunday, February 15, 2009

Några goda maträtter


Leylas dolmar


Turkisk Cay o toast


Mormors rostade rispasta med stekt kycklingklubba


Mormors risgrynsgröt


Kycklingspilav

Färska råvaror








Matkultur

Vad jag minns har mamma alltid stått i köket eller varit med barnen. När hon lagar mat är det väldigt omsorgsfullt tillagat...i turkiet säger att maten ska se aptitligt ut " man äter med ögonen" alltså det som ser gott ut det vill man givetvis smaka...eftersom både mamma o pappa är väldigt duktiga kockar så kan vi syskonen också laga mat väldigt bra

Det turkiska köket är ett av världens rikaste..Det har givetvis influerats av alla minoritetsgrupper i landet. Varje landskap är som ett eget land med egna traditioner i allt..matlagning är ett av mina största intressen..familjen är min testpanel..jag tester recept från hela världen och är det något recept vi gillar tillagar jag det igen, annars blir det papperskorgen, som man säger till barnen " man måste alltid smaka sedan avgör man om man gillar det eller inte".

Jag kommer att skriva mer om kulturen, maten och traditionerna i Turkiet...jag kommer också skriva en del om kulturkrockar mellan den svenska och turkiska kulturen. men främst kommer det handla om mat.

Alla hjärtans dag



Merhaba till alla där ute.
Igår var det alla hjärtans dag och barnen gjorde en underbar tårta som alla smaskade i sig hos mormor sedan. se bilderna