Välkomna till Leylas mathörna

Yemek tariflerimin turkce ile istiyorsaniz yoruma mesaj/e-mail birakin size gönderirim.

Som handlar om mat från det turkiska och svenska köket, deras kulturs inverkan på matkulturen. Ni kommer också finna en del inlägg om barn o föräldrar m m. Hoppas ni hittar något matnyttigt i arkivet till höger. I will be happy if you leave a note in my guestbook!!

Saturday, March 14, 2009

Ugnspannkaka m ost

Ugnspannkakan passar utmärkt till helgfrukosten..det lagas enkelt o smidigt..


Ingredienser:

Ugnstemp: 225 c

1/2 mannagryn
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
4 ägg

1 msk flytande smör till smörjning av långpanna

Riven ost eller ostbitar

Tillagning:

  • Sätt på ugnen på 225 grader.
  • Häll mjöl, mannagryn och salt i en skål.
  • Vispa ned mjölken lite i sänder för att få klimpfri smet - använd gärna elvispen.
  • Vispa ner äggen.
  • Häll smeten i smörjd långpanna och strö över riven ost eller ostbitar i smeten.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. till gyllengul färg.
  • Skär ugnspannkakan i bitar och servera med sylt eller sirap.

Pain au Chocolate

Dilber bjöd på fika och serverade dessa underbara smördegsknytena med kaffe mmm..därför har jag fått ta receptet från hennes blogg.

Ingredienser
1 rulle (250 g) färsk kyld eller 1 förpackning smördeg
100 g nutella
75 g mörk kvalitets choklad 70%
100 g mandelmassa
1 st apelsin, rivet skal
mandelspån att strö över innan gräddning
florsocker att pudra ovanpå bröden vid servering

Tillagning:
  • Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
  • Dela smördegen en gång på längden, och sen varje halva i fyra bitar.
  • Bred en klick nutella på ena kortsidan av varje smördegsruta.
  • Hacka chokladen grovt, riv mandelmassa och apelsinskal och fördela över smördegsrutorna.
  • Rulla ihop bitarna från kortsidan och lägg rullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
  • Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
  • Grädda dem gyllene i mitten av ugnen, cirka 20 minuter.
  • Pudra på florsocker innan servering.

Skorppudding m valnötter / Etimek tatlisi



Ingredienser:
1 paket Brandt skorpor (finns i välsorterade butiker)
1 paket mjölk
1 litet paket vispgrädde
8 msk maizena majsstärkelse

sockerlag:
4 dricksglas vatten
3 dricksglas strösocker
2 msk kanel
1 msk citronsaft

Garnering:
Hackade Valnötter, pistagenötter eller annat efter smak

Tillagning


  • Börja med och koka sockerlaget i ca 15 min.

  • När sockerlaget kokat färdigt, lägg upp skorporna i en avlång form(helst glas). Häll på sockerlaget så pass att det täcker ca 2 cm över skorporna.

  • Blanda nu i en djup kastrull mjölk, vispgrädde och maizena. vispa ordentligt.

  • Sätt på värmen och vispa tills allt tjocknar till en tjockflytande smet( om ej tjocknar blanda isåfall lite mer maizena i kall mjölk och vispa ner försiktigt så det inte klumpar sig.)

  • Häll nu försiktigt mjölkblandningen över skorporna i formen som ska ha svalnat lite och sugit upp all sockerlag.

  • Ställ in kylskåpet ca 6 tim för att det ska stelna ordentligt.

  • Servera nu till gästerna med en god kopp kaffe!

Kycklingwok / tavukwok





Ingredienser:

Kokt ris

2 st kycklingbröstfilé( går lika bra med nötkött, räkor eller fläskfilé)
1 burk wokgrönsaker( innehåller oftast bara groddar, bambuskott och vattenkastanjer)
frysta wokgrönsaker
1 burk vattenkastanjer
1 burk groddar
3 vitlöksklyftor
1 förp äggnudlar eller glasnudlar
Oystersås
woksås
pepparrot
Ingefära(färsk eller inlagd)
olivolja
1 buljongtärning
soya

Tillagning
  • Skölj och strimla kycklingfiléerna.
  • Lägg nudlarna i kokhett vatten nu.
  • Bryn olja i en wokpanna. skiva vitklöksklyftorna och färsk ingefära. Tillsätt nu ingefäran och vitlöksklyftorna i den hetta oljan.
  • Tillsätt nu efter 2 min kycklingen. Bryn ordentligt.
  • Tillsätt nu alla grönsaker. Bryn ordentligt.
  • Tillsätt nu nudlarna, oystersås, woksås, lite soya och buljongtärningen. tillsätt också 1 dl vatten.
  • Låt allt puttra 1 ca 7-10 min. Ta det från spisen
  • Servera nu med ris till. Smaklig måltid!

Soppa m mangold (Ispanak pancar corbasi)



Ingredienser:
1 bukett/knippe mangold
1 dl grötris
1 1/2 dl vatten
2 msk tomatpuré,
1 msk eller tsk beroende på styrka salca(sambal olek),
2 msk ajvar
1/2 tärning grönsaksbuljong
margarin, olivolja
salt, svartpeppar
1 msk citronsaft


Tillagning:
  • Skölj och finstrimla mangolden från änden.
  • Bryn margarinet och oljan. Tillsätt mangold och bryn det lite grann. tillsätt nu tomatpure,ajvar, salca och riset. bryn allt 1 ca 5 min.
  • Tillsätt nu det kokta vattnet.
  • Låt det koka i ca 20 min tills riset och mangolden mjuknat ordentligt.
  • Servera nu med toastbröd till! Smaklig måltid

Thursday, March 12, 2009

PlayDo deg


Idag förnyade vi vår playdo deg och då blev det rosa och limegrön deg...det skulle blivit röd och grön men men..Visst ser pluttingen bättre ut idag i ögonen...Han bakade så koncentrerad och nöjd...hans mat har väl inte kommit igång än men han är på benen iallafall..
Recept på playdo deg:
4 dl mjöl
2 dl salt
1 ½ msk olja
5 dl kokande vatten
2 msk cintronsyra
Några droppar karamellfärg

Blanda först oljan, karamellfärgen med det kokade vattnet. Rör ner de torra ingredienserna. knåda till smidig deg.

Vår/Sommar i Alanya







Se dessa härliga bilder från Alanya som jag fick idag..o jämför med bilderna från höglandet... Visst längtar man vid dessa tider till varmare länder. Sluttampen av vinter känns väldigt långgdraget den tiden längtar jag till Turkiet...Njut nu av bilderna

Potatisgratäng m grönsaker

Den här gratängen är vädligt god och går snabbt och laga, man kan också byta ut grönsaker mot köttfärs eller kyckling.


Ingredienser:
1 kg potatis (ca 10 medelstora potatisar)
1 gullök
5 dl blandade grönsaker( haricot verts, morötter, blomkål eller broccoli)
2 klyftor vitlök
riven ost
ca 1 l vit sås(bechamel sås)
salt, svartpeppar
Vit sås:
1 l mjölk
1 dl vetemjöl
margarin och olivolja
oregano, salt, svartpeppar, malen muskot
Tillagning:
Skala och skär potatisen till pommesfrites. Skala o strimla gullöken. skär övriga grönsaker i stavar.
Lägg alla grönsaker i en ugnsfast form.
Gör nu vit såsen. Pressa i vitlöksklyftorna. Krydda och smaka av vitsåsen.
Häll nu över grönsakerna i formen. Strö över riven ost.
Ställ in i ugnens nedre del på 225 c. Tills det får gyllene fin färg.
Servera nu med en grönsallad! smaklig måltid!

Tuesday, March 10, 2009

Pistage o valnötskaka / Cevizli Yayla tatlisi

Eftersom min lille är något bortskämd så var det han som önskade att jag skulle baka den här kakan till honom och så blev det kl 20.30 på kvällen...allt för att han ska äta något...han åt faktiskt upp hela sin bit...den här kakan är helt underbar fluffig och går att baka utan nötter eller med pistage och valnötter...jag hade bara valnötter hemma men den blev lika god ändå..jag hittar många av mina recept på turkiska sajter som många turkiska kvinnor har runtom i världen och är idag duktiga konditorer.

Ingredienser:
ugnstemp 175 c

1 kopp strösocker
1 kopp vetemjöl
5 ägg
salt
1 msk mannagryn
1/2 kopp olja(ej olivolja)
1 msk bakpulver
1 kopp pistagenötter eller valnötter ( går också kombinera)
korinter eller gula russin

sockerlag:
2.5 kopp socker
2 kopp vatten
1 msk cintronsaft

Tillagning:

  • Blanda ihop ingredienserna till sockerlag i en kastrull och koka det, när det kokat ca 20 min ställ det och svalna.
  • Mixa nötterna i en mixer eller matberedare.
  • Separera nu äggulan från äggvitan i 2 olika skålar.
  • Vispa nu äggulan ihop med strösocker tills det blir alldeles poröst. ( viktigt vispa ordentligt)
  • Vispa nu äggvitan ihop med en nypa salt tills det blir vitt skum.
  • Sikta nu i vetemjölet försiktigt medan du vispar, sedan bakpulver, oljan och mannagrynet. Vispa ordentligt.
  • Blanda nu i smeten med äggulan och sockret och nötterna Vispa ihop allt!
  • Smörj o bröa ett avlångt ugnsfast form. Ställ in i ugnens nedre del i ca 30 min tills kakan fått fast form( känn med gaffel eller sticka) och fin gyllenbrun färg.
  • När kakan är färdig, ta ut det och häll över sockerlaget försikigt lite i taget så kakan suger upp det. Låt lite sockerlag vara kvar så kakan inte blir för blöt. Låt det stå 10 min.
  • Strö nu över lite valnötter eller pistagenötter. Servera nu med en kopp kaffe och lite vispat grädde!

Mammas kärleksmums / vaniljcikolatali kek

Den bästa kärleksmums jag ätit är mammas bakade..den slår tom konditoriernas och blir inte för torr eller degig och alldeles lagom saftig smak...När hon bakar blir det förstås storbak och då skickar hon till alla barnen som inte bor hemma..älskade mamma..nedan följer hennes egna recept som det är lite annorlunda måttsats på.

Ingredienser:
ugnstemp 175 grader

3 ägg
2 dricksglas strösocker
3 msk bakpulver
3 msk vanilj
3 florsocker
1 glas margarin
1 glas olja(inte olivolja)
1-2 glas mjölk
vetemjöl efter behov ( smeten ska bli tjockflytande som muffins smet)

glasyr:
1/2 dl snabbkaffe
1 msk kakao
1 glas vatten
1-2 dl florsocker
1 msk smör
riven kokos

Tillagning:
  • Vispa ihop ägg och strösocker poröst. blanda i den smälta margarinet och alla ingredienser utom vetemjölet. Vispa ordentligt.
  • sikta nu i vetemjöl efter behov tills smeten är tjockflytande och jämn.
  • Smörj och bröa nu en långpanna och häll i smeten.
  • Ställ in ugnens nedre del i ca 45 min - 1 tim
  • smält nu smöret till glasyren i en kastrull och blanda i alla ingredienser i glasyrsmeten. Låt det puttra upp ställ av det från spisen.
  • Kakan är färdig när man känts med en sticka eller gaffel och smeten inte fastnar på gaffel eller stickan. Den får också en brun färg.
  • När kakan är färdig och tagits ur ugnen och ska man nu smeta på glasyren och strö över riven kokos. Låt det svalna och servera sedan med en kopp kaffe.

Fullkornspasta m spenat o kyckling / Ispanak ve tavuk ile makarna

Ja, nu ligger hela familjen i magsjukan...usch att den inte ger sig och försvinner snart...min lille har nästan torkat ut..går det inte över idag får vi lägga in honom på sjukhus för dropp sa läkaren....så jag håller tummarna för att det ska gå över snart...sån hönsmamma man är så försöker jag ta fram allt till dem och lagar olika saker men de vill inte äta något o jag förstår dem,, det är hemsk...



jag lagade igår en jättegod o nyttig fullkorns pasta med spenat o kyckling, men ingen kunde äta ändå :(

Nedan följer receptet på pastan:

Ingredienser:
200-300 gr bladspenat
1 gullök
400 gr fullkornpasta
1 dl fetaost
1-2 kycklingbröstfiléer
olivolja, margarin
salt, purlibiber
vatten till pastakokningen

Tillagning:
  • Koka vattnet, när vattnet kokat upp tillsätt salt och pasta. Koka tills pastan är ätbar, ca 10-15 min
  • Skölj kycklingfiléerna, finstrimla dem.
  • Bryn lite olja i en stekpanna. Tillsätt den finstrimlade kycklingfiléen.
  • Hacka gullöken, tillsätt i stekpannan. När gullöken mjuknat tillsätt nu den sköljda spenaten och rör inte om utan lägg ovanpå löken och kycklingen i stekpannan bara. Låt det puttra litegrann i ca 7-10 min. Krydda nu och salta blandningen. Rör om. Låt det svalna!
  • Mosa nu fetaosten med en gaffel, blanda i den svalnade spenatblandningen.
  • När pastan är färdig och häll ut vattnet.
  • Blanda pastan och spenatblandningen i djup form eller skål.
  • Servera nu med en god grönsallad, nyttigare än så kan det inte bli :)

Smaklig måltid!

Sunday, March 8, 2009

Pidebröd


Det här brödet är så gott att har man ätit det en gång så vill äta det alltid. Det passar utmärkt till alla rätter och speciellt soppor. I turkiet äter man mest det här brödet och till all mat. Receptet är inte så avancerat heller och det hela tar knappt 1 tim med jäsning. Måtten är lite udda men se bara till och använda samma glas/kopp så alla måtten blir lika och inte använda de största i hemmet för då blir den en stor portion. Det här receptet ger ca 2 platta medelstora bröd.


Ingredienser:
ugnstemp: 225 grader
1 dricksglas ljummet vatten
1 dricksglas mjölk
1-2 msk olja
1,5 msk salt
2 msk strösocker
4 dricksglas vetemjöl
50 gr jäst

pensling:
1 ägg
sesamfrön
kumminfrön

Bakning:
Använd helst en deg maskin om gör full recept, den knådar bättre.
  • Blanda alla ingredienser utom vetemjöl. Se till att jästen löses upp i degspadet innan vetemjölet siktas i.
  • Sikta i vetemjölet och knåda ihop allt till en jämn och smidig deg.
  • Låt degen jäsa till dubbelstorlek inte mer!
  • När degen jäst färdigt, så dela det i 2 jämna delar.
  • Smörj en plåt. Lägg en del av degen på plåten och platta ut det till en rund cirkel med händerna som bilden. Pensla med ägg. Tryck nu med fingertopparna längs med cirkeln och så den får en ram med fingertryck. Tryck också i form av pizzaslices i cirkel så den får en jämn mönster.
  • Det enda viktiga mönstret är ramen funt cirkeln som håller igen viss del av gräddningen. det andra är för dint skull. Strö över sesam och kumminfrön!
  • Sätt nu in i ugnen nedre del på 225 grader.
  • Brödet är färdigt när det fått fin gyllenbrun färg enligt bild.

Servera nu med smör och feta ost eller till en soppa!




Spenatbörek (piroger) Ispanak börek

I Turkiet älskar man att äta mycket gott speciellt degknyten med olika ingredienser ihop med ett glas turkisk te och umgås med vänner o bekanta. Dessa börek är vädligt smidiga o lätta o göra. Fyll med dina egna smaker!

Ingredienser:
400 gr bladspenat
1 gullök
2 dl feta ost
1 förp smördegplattor
hela kumminfrön( de svarta fröna på knytena)
olivolja
salt, purlibiber
1 ägg

Tillagning:
  • Smördegen bör vara upptinat så man kan arbeta med det.
  • Bryn lite olja i en stekpanna.
  • Hacka gullöken, tillsätt i stekpannan. När gullöken mjuknat tillsätt nu den sköljda spenaten och rör inte om utan lägg ovanpå löken i stekpannan bara. Låt det puttra litegrann i ca 7-10 min. Krydda nu och salta blandningen. Rör om. Låt det svalna!
  • Mosa nu fetaosten med en gaffel, blanda i den svalnade spenatblandningen.
  • Ta fram nu smördegsplattorna.
  • Ta bort plasten från smördegsplattan och lägg den på en tallrik så den får en triangelform när man vikt den. Lägg nu en klick av spenatblandningen i nedre delen plattan och vik ihop den så det får en triangelform.
  • Tryck ihop kanterna med en gaffel. Lägg nu på plåten.
  • När alla plattorna är ifyllda och ligger på plåten så pensla med ägg och strö över lite kumminfrön för smakens skull,
  • innan man sätter in plåten i ugnen på 200 grader.
  • När knytena fått fin gyllenbrun färg så ta ut dem och servera med en kopp turkisk te!

Puf Puf Pisibullar

Dessa bullar passar utmärkt till mellanmål, frukost och sötar man dem så passar de till efterrätt....Väldigt enkel recept!


Ingredienser:
1 ägg
2 mjölk
2 yoghurt
1 msk bakpulver
1 tsk salt
ca 3-5 dl mjöl efter behov!!
ca 1 l olja
pepparkaksformer eller andra för att forma degen till olika bullar.

Tillagning:
  • Blanda allt utom vetemjölet. Vispa!
  • Sikta i vetemjölet och vispa ordentligt och tills får en lite mjukare deg men du ska kunna forma degen. Låt degen vila nu i rumstemperatur i 30 min.
  • Platta ut degen med händerna för är degen för mjuk så blir det svårt och kavla ut det. Degen ska vara ca 1 cm tjock
  • Tryck ut degen till olika former eller enklast använd ett glas för rund form.
  • Koka nu oljan i en fritös eller en djup kastrull.
  • När oljan är hett så lägg i några av de formade bullarna i taget. rör försiktigt om så bullarna får jämn färg.
  • Servera Nu till mellanmål eller frukost.

Tips för sötare bullar:

Blanda i degen 1/2 dl socker i degen. När bullarna friterats så doppa dem i smält blockchoklad och strö över hackade valnötter, pistagenötter, riven kokos efter egen smak!!

Tacos m kyckling o köttfärs




Ingredienser:
3 kyckling bröstfiléer
400 gr nötfärs
yoghurt
2 paket tacoskrydda
grillkrydda
rödlök
gurka
1 burk majs
grönpaprika, röd paprika
tomater
isbersallad
jalapeno
salsa
Tacoschips


Tillagning:
  1. Skölj alla grönsaker, strimla alla grönsaker och lägg upp dem i ett uppläggningsfat.
  2. Skölj och strimla kycklingfiléerna och lägg dem i en stekpanna med lite olivolja o margarin.
  3. När kycklingen brynts så tillsätt lite grillkrydda och en tacos krydda, 1 msk turkisk yoghurt. Låt det puttra 5 min sedan. Servera nu!
  4. Bryn nötfärsen i en stekpanna.
  5. När nötfärsen brynst och köttsaften avdunstat så tillsätt tacoskrydda, 1 dl vatten och 1 msk yoghurt. Låt det puttra ca 7 min.

Servera nu allt och smaklig måltid!!

Ezogelin soppa




Ingredienser:
1 kopp linser
2 matsked vetemjöl
2 matsked tomatpuré
lite mjölk
1,5 -2 l vatten
olja
pepparmynta, salt

Tillagning:
  • Linser kokas grundligt i en kastrull.
  • Sedan i en annan panna bryn olja och vetemjöl, tillsätt salça.
  • Bryn någon minut tills allt klumpat sig och tillsätt nu lite mjölk, vatten så den tjocknar.
  • Blanda nu redningen i linssoppan och man kan för bästa resultat mixa lite med en handmixer i kastrullen (DOCK ta bort kastrullen från spisen innan du kör handmixern!!)
  • Tillsätt pepparmynta och ev salt. Smaklig måltid!

( mer detaljer om linssoppa finns under recept fliken!)

Potatis o purjolöksoppa



Ingredienser:
4 medelstora potatisar
1 bit purjolök
1 halv röd paprika
margarin/ olivolja
1 tärning grönsaksbuljong
salt, svartpeppar
1,5-2 l vatten

Tillagning:
  • Skala potatisen, skölj purjolöken, paprikan.
  • Tärna potatisen och paprikan, finstrimla purjolöken från änden.
  • Bryn margarin och olivoljan i en djup kastrull, tillsätt grönsakerna. Bryn dem tills de får lite färg.
  • Tillsätt den uppvärmda vattnet och buljongtärningen.
  • Låt allt koka i ca 30 min tills alla grönsaker mjuknat och lösts upp lite i spadet.
  • Smaka av och tillsätt ev salt och svartpeppar.
  • Finhacka liten bit purjolök och strö över soppan innan servering. Smaklig måltid!

Se också mitt recept på hembakat bröd till soppan.