Välkomna till Leylas mathörna

Yemek tariflerimin turkce ile istiyorsaniz yoruma mesaj/e-mail birakin size gönderirim.

Som handlar om mat från det turkiska och svenska köket, deras kulturs inverkan på matkulturen. Ni kommer också finna en del inlägg om barn o föräldrar m m. Hoppas ni hittar något matnyttigt i arkivet till höger. I will be happy if you leave a note in my guestbook!!

Wednesday, March 25, 2009

Veckans bilder


Våffeltårta



Ost o lök börek/ Peynir ve yesilsoganli börek



Ostbörek/ peynirli börek


Ugnsbakad torsk m bulgur / Bulgurla firin morina balığı



Amerikanska jordnöttsnittar / amerikanli yerfıstığli kurabiye



Se dessa härliga bilder på det som lagats av mig den här veckan...jag kommer lägga in recepten så fort jag hinner...njut av bilderna

Monday, March 23, 2009

Aubergine och zucchiniröra / Sarimsakli patlican kabak







Ingredienser:

5 Aubergine
5 Squash ( mindre sorten, ca 10-15 cm långa och smala)
1 ägg
4 vitlöksklyftor
margarin, olivolja
2 dl vatten
salt, cayennepeppar, purlibiber

Tillagning:
  • Nagga auberginerna och lägg dem i en ugnsfast form och sätt in i ugnen på 230 c i ca 20 min tills de ser lite grillade ut. Skala dem genom att dra av skinnet lite försiktigt.
  • Finhacka dem. Bryn lite smör i en panna, rör ihop ägget i pannan, pressa över 2 vitlöksklyftor, tillsätt nu aubergineröran i pannan.
  • Bryn ca 5 min, tillsätt 1 dl vatten, salt, cayennepeppar,purlibiber och låt det puttra i ca 10 min på medelvärme.
  • Fintärna squashen. Bryn nu lite olivoja och margarin i en annan panna.
  • Pressa i 2 vitlöksklyftor, tillsätt squashtärningarna. Bryn i ca 5 min och tillsätt sedan salt,cayennepeppar, purlibiber och låt det puttra i ca 10-15 min.
  • Om man vill kan man mixa rörorna i en matberedare och ha som dip eller röra till buffén. Jag brukar bara pressa dem med en stor slev så det finns hela bitar kvar och äter med tunnt libanesiskt bröd (Pitabröd eller libabröd).
  • Lägg upp rörorna på en tallrik ihop med tunnbröd och ät med brödet. Smaklig måltid.

Sunday, March 22, 2009

Mormors risgrynsgröt / Sütlaç

I Turkiet kokar man gröt oftast till frukosten. När man ska äta gröten som efterrätt ställ in skålen i ugnen i ca 20 min tills det får färg och blir då lite fastare.


Ingredienser
2 1/2 dl rundkornigt ris
5 dl vatten
2 msk smör
1 tsk salt
8-9 dl mjölk
1 kanelstång
1-1 1/2 msk socker


Tillagning:


  • Blanda ris, vatten, smör och salt i en stor tjockbottnad kastrull. Låt koka på svag värme ca 10 minuter.
  • Tillsätt mjölk och kanelstång.
  • Låt gröten koka på mycket svag värme 30-40 minuter. Späd med mer mjölk om gröten blir för tjock.
  • Smaksätt med sockret. Servera med mjölk och kanel.


Friterade grönsaker m nötkött i tomatsås / Soslu Etli kızarma

Den här rätten passar utmärkt till sommaren då det finns gott om färska grönsaker som kan friteras.

Ingredienser:
1 Aubergine
1 Zucchini
6-7 medelstora potatisar
3 gula avlånga paprika
salladslök( om det finns färsk)
1 konserverade körsbärtomater( den brukar innehålla tomatsås och hela körsbärtomater)
1 gullök
200-300 g nötkött/kyckling/fläskfilé
frityrolja
margarin
salt, oregano, svartpeppar, tomatpuré, ca 1 km socker

Tillagning:

  • Skölj alla grönsaker. Skiva skalade potatisarna, paprikan i klyftor. Aubergini och zucchini i runda skivor, salladslöken i avlånga stavar.
  • Bryn köttet vid sidan om med grillkrydda eller efter smak.
  • Värm frityr oljan.
  • Fritera potatisarna först sedan övriga grönsaker.
  • Bryn nu lite smör i en mindre kastrull. Tillsätt den hackade gullöken och sedan de konserverade körsbärtomaterna, tomatpurén, salt o kryddor. Låt det puttra i ca 10 min men tomaterna får inte lösas upp.
  • Lägg upp de friterade grönsakerna i ett fat eller skål, lägg potatisarna i botten då det är lite tåligare och sedan övriga grönsaker. Se bild ovan!
  • Häll tomatsåsen över grönsakerna och garnera med köttet.
  • Smaklig måltid!

Vita bönor i tomatsås m gurkmejaris / Domatessoslu ful fasulye ile zerdeçalipilav



Ingredienser:
ca 4-5 pers

ca 5 dl Vita elefantbönor ( Eftersom bönor är stora och sväller 2/3 till så ökar mängden)
2 l vatten
1 Sucuk(turkisk kryddad korv) eller 1 mindre chorizo ( bör vara en kryddad korv)
1 gullök
margarin
1 dl tomatpuré
1/2 dl Ajvar
1 msk salce
salt, peppar

Ris som tillbehör:
Ris
beroende på gurkmejans styrka, men jag lägger ca 2-3 msk gurkmeja i risvattnet oavsett rissort.
Olivolja
salt

Tillagning;


  • Lägg bönorna i varmt vatten kvällen innan så går koktiden snabbare.
  • Dagen efter så börja med att bryna lite smör och hackad gullök i en traktör panna eller en djup kastrullen som rymmer ovanstående mängd. Tillsätt ajvar, tomatpure, salce, sucuk eller chorizo och sist bönorna. Bryn i ca 5 min.
  • Tillsätt nu vatten och salta lite lätt.
  • Ha på medelvärme i ca 45-50 min tills bönorna är ätbara. Håll koll på vätskan så det är tillräckligt och inte bränner fast i botten.
  • Koka nu riset med gurkmejan och oljan.
  • Nu när bönorna och riset är färdigt servera nu med en sallad till!

Tips: häll upp 1 portion ris i en liten rund skål och tryck lite lätt med skeden så riset formar sig. Lägg det uppochner på en tallrik och häll ut riset. Lägg upp bönorna jämte det kupade riset. Smaklig måltid!!

Chokladpudding / Çikolatalı puding

Går väldigt snabbt och smidigt. Passar utmärkt till barnens fredagsmys som efterrätt.

Ingredienser
6 dl mjölk ( ta 3 dl grädde och 3 mjölk för krämigare smak)
5 msk majsstärkelse (Maizena)
3 msk socker
3 msk kakao
1 ägg
1 msk vanillinsocker

Garnering:
Valnötter, riven kokos, hasselnötter

Tillagning:

  • Blanda mjölk, majsstärkelse, socker, kakao och ägg i en kastrull.
  • Sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Låt den svalna lite. Smaksätt med vanillinsocker.
  • Häll upp krämen i en vattensköljd form eller skål eller i portionsglas. Låt puddingen kallna, det tar 3-4 timmar i kylskåp.
  • Stjälp gärna upp puddingen från form eller skål på uppläggningsfat.

Chokladbollar / çikolata yulaf topları


Dessa goda bollar gjorde min lille i fredags när han sov över hos mormor för första gången. De blev riktigt goda.
Ingredienser
35 st
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk kaffe
5 dl snabbhavregryn
Garnering: Kokosflingor, pärlsocker, hackad mandel eller chokladströssel
Gör så här:
Rör ihop smör och socker. Kör gärna i en matberedare.
Rör i kakao, vaniljsocker, vatten och havregryn.
Forma runda bollar och rulla dem i kokos, mandel eller strössel.
Förvara i frysen eller kylen