Välkomna till Leylas mathörna

Yemek tariflerimin turkce ile istiyorsaniz yoruma mesaj/e-mail birakin size gönderirim.

Som handlar om mat från det turkiska och svenska köket, deras kulturs inverkan på matkulturen. Ni kommer också finna en del inlägg om barn o föräldrar m m. Hoppas ni hittar något matnyttigt i arkivet till höger. I will be happy if you leave a note in my guestbook!!

Monday, March 30, 2009

Mannagrynskaka m choklad o valnötter / cikolatali ve cevizli Irmik tatli



Ingredienser:
Ugnstemp: 200 grader

(dricksglas eller kopp)

2 glas mannagryn
1,5 yoghurt
1 strösocker
1 msk bakpulver
1 dl hackad blockchoklad
2 dl hackade valnötter

Sockerlag:
1,5 glas strösocker
2 glas vatten
1 msk citronsaft

Tillagning:
  • Börja med att koka sockerlaget så det hinner svalna innan kakan blir färdig. Koka i ca 10 min.
  • Blanda nu övriga ingredienser utom valnötterna. Vispa ordenligt.
  • Häll i en smörjd lite bröad ugnstålig glasform. Ställ in i ugnen på 200 grader.
  • Kakan är färdig när det fått gyllenbrun färg och är fast. känn med gaffel eller sticka.
  • Ta ut kakan nu och häll över kakan sockerlaget. Strö nu över valnötterna också. täck med en duk. Låt det stå ett par timmar tills det svalnat. Den är godast efter 4-5 tim då den sugit upp all sockerlag och smakerna satt sig.


Ugnsbakad kebab/ firin kebabköfte



Ingredienser:
ugnstemp: 185 grader
400 nötfärs
1 gullök
1 äggula
1 msk ströbröd
2 klyftor vitlök
cayennepeppar, purlibiber,svartpeppar
salt
persilja
1 dl mild salce(sambal olek)
1 dl tomatpuré
olivolja
garnering:
Vitpaprika
zucchini
tomater
potatis
1 /2 gullök
färsk salladslök
salt
Tillagning:
  • Börja med och blanda färsblandningen och låt det vila.
  • Skölj alla grönsaker och skiva dem i klyftor enligt bild.
  • Ta fram en rund ugnsfast form och smeta i salce, tomatpuré och olivolja i botten på formen. Platta ut köttfärsen blandningen i formen, tryck ut med händerna tills den ligger jämnt i formen.
  • Smeta in lite av det som är kvar av salce, tomatpuré och olivolja blandningen ovan biffen.
  • Garnera nu med grönsakerna enligt bild. Grönsakerna får inte täcka biffen för mycket för då får den ingen färg.
  • Ställ in i ugnen på 185 grader i 30-40 min. Tills biffen och grönsakerna fått fin färg och ser klara ut. ( förvärm inte ugnen då drar biffen ihop sig bara)
  • Servera nu kebaben ihop med bulgur. Bulguren på bild har jag kokat med tomatpur´e och ajvar, salt, smör.
  • Smaklig måltid!

Brynta grönsaker / Kizartmis sebze





Ingredienser:
4 medelstora potatisar
1 medelstor zucchini
1/2 gullök
5 plommontomater
persilja elelr torkad dill
salt, svartpeppar
olivolja

Tillagning:
  • Skala potatisen och löken. skölj alla grönsaker.
  • Skiva dem i klyftor. Bryn olja i en traktörpanna eller djupare stekpanna som inte bränner lätt.
  • Tillsätt grönsakerna. Salta o peppra. Låt dem brynas på medelvärme i ca 5 min sedan sänk till lägsta värmen och låt stå i 5-7 min med lock. Rör om då och men inte för mycket.
  • Servera nu till fisk, kyckling eller köttbit och lite sås. Man ha det som förrät också ihop med en kall sallad.
  • Smaklig måltid!

Hummus kikärtsröra



Ingredienser:
1 burk kikärtpuré ( heter hummus finns i de flesta livsmedelsaffärerna)
1/2 dl sesam tahine ( finns i hyllor innehållande hummus konserver )
citronsaft
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja eller solrosolja
nypa salt

Garnering:
persilja
1 tomat
1 bit gurka
ev röd o grön paprika
cayennepeppar
olivolja eller solrosolja


Tillagning:
  • Häll upp kikärtpuren på ett lite djupare fat. pressa i vitlöksklyftorna, tillsätt tahine, oljan, citronsaft och en nypa salt. Rör om tills allt är ordentligt blandat.
  • Jämna ut det på fatet men lite djupare i mitten. Strö över lite cayennepeppar så det ser fint ut, lite olja.
  • Hacka alla grönsaker. Garnera hummusen med de hackade grönsakerna.
  • Servera nu med tunnbröd, naanbröd eller libanesisk tunnbröd. Smaklig måltid!

Sunday, March 29, 2009

Ugnsbakad torsk m bulgur / Bulgurla firin morina balığı




Ingredienser:

5 st Torskfiléer( tilapia, bergtunga ,mfl)

tomatpuré salce eller sambal olek(medium)

torkad dill, grillkrydda, salt,

citronsaft olivolja


Tillbehör: Bulgur m rotfruktmix (kålrot,morot, palsternacka, rotselleri) kokta grönsaker

Färdig hollandaisesås


Tillagning:


  • Skölj filéerna, blanda kryddblandningen utom dillen. Smeta in tomatpurén, olivoljan och salcan runt filéerna. krydda på med kryddblandningen.

  • Lägg dem i en ugnsfast form. Pressa lite citronsaft över filéerna och strö över dillen.

  • Täck med ugnsfolie och nagga hål i det med en gaffel.

  • Sätt ugnen på 180 grader. Sätt in plåten i ugnen i nedre delen i ca 15-20 min,

  • Ta bort folien sista 5 min och så fisken får lite färg.

  • Jag kokade min bulgur den här gången med rotfruktmix. (Recept finns under fliken recept)

  • Servera nu med hollandaisesås, bulgur och kokta grönsaker.

  • Smaklig måltid!

Våffeltårta




Ingredienser:
100 g smör
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
4 dl mjölk

Fyllning:
3 dl vispgrädde
2-3 dl jordgubbssylt

Garnering:
färska jordgubbar
vispad grädde

Tillagning:

  • Smält smöret och låt det svalna.
  • Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Rör ner först hälften av mjölken i mjölblandningen, tillsätt resterande mjölk efter hand.
  • Blanda i smöret.
  • Hetta upp våffeljärnet. Pensla det med lite smör. Häll 3/4 dl smet på järnet.
  • Grädda våfflorna 6-8 minuter och låt svalna på galler.
  • Vispa grädden hårt till fyllningen.
  • Bred på sylt och spritsa eller klicka grädde i lager mellan våfflorna.
  • Garnera med färska bär och vispad grädde.
  • Smaklig efterrätt!

Amerikanska jordnötssnittar /amerikanli yerfistigli kurabiyer





Ingredienser
75 g smör
3/4 dl jordnötssmör
1 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker eller ljus sirap
1 ägg
100 g mörk choklad
1 dl jordnötter
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
Garnering:Florsocker

Tillagning:

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Blanda smör, jordnötssmör, strösocker och muscovadosocker/sirap.
  • Rör kraftigt, gärna med elvisp.
  • Tillsätt ägget.Hacka chokladen och jordnötterna grovt.
  • Blanda ner hacket tillsammans med övriga ingredienser i smeten.
  • Forma till tre längder på bakpappersklädd plåt. Om du tycker att degen är lös, ta mjöl i händerna så går det jätte bra.
  • Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter, beroende på ugn.
  • Låt svalna något och skär längderna i snittar. Sikta över florsocker före servering.

Fetaostknyten / Peynirli börek




Ingredienser:
2 dl feta ost
1 förp smördegplattor
hela kumminfrön( de svarta fröna på knytena)
1 ägg

Tillagning:

  • Smördegen bör vara upptinat så man kan arbeta med det.
  • Mosa nu fetaosten med en gaffel.
  • Ta fram nu smördegsplattorna.
  • Ta bort plasten från smördegsplattan och lägg den på en tallrik och tryck ut runda plattor med ett glas eller en tryclform.
  • Lägg nu en klick i nedre delen av plattan och vik ihop den så det får en halvmåneform.
  • Tryck ihop kanterna med en gaffel. Lägg nu på plåten.
  • När alla plattorna är ifyllda så pensla med ägg (och strö över lite kumminfrön för smakens skull,) innan man sätter in plåten i ugnen på 200 grader.
  • När knytena fått fin gyllenbrun färg så ta ut dem och servera med en kopp turkisk te!

Degknyten m ost o salladslök / Peynirli ve yesilsoganli gül börek



Ingredienser:
ca 200 gram Fetaost (smula ner)
1 dl hackad salladslök
1 äggula
peppar
5 blad phyllodeg
100 gram smör/margarin


Tillagning:
  • Blanda feta, persilja och äggula och krydda med peppar.
  • Skär den utkavlade degen på längden till två remsor. Lägg dem på en torr handduk och täck först med en torr och sedan med en fuktig handduk.
  • Ta fram en av degremsorna och pensla den med smör och lägg fyllning (ca 1 msk) längs med ena änden. Rulla ihop till en lång längd. Böj rullen lätt i ena änden och snurra till formen av en blomma enligt bild ovan .
  • Lägg den på en smord bakplåt. Pensla med resten av smöret.
  • Grädda i medelvarm ugn (ca 180 grader) under 15-20 min eller tills pajdegen är gyllenbrun.
  • Servera varma till en kopp te eller till brunchen.