Välkomna till Leylas mathörna

Yemek tariflerimin turkce ile istiyorsaniz yoruma mesaj/e-mail birakin size gönderirim.

Som handlar om mat från det turkiska och svenska köket, deras kulturs inverkan på matkulturen. Ni kommer också finna en del inlägg om barn o föräldrar m m. Hoppas ni hittar något matnyttigt i arkivet till höger. I will be happy if you leave a note in my guestbook!!

Thursday, April 9, 2009

Glad Påsk





Påsktema

Ni kan se mer påsktema på ICA.SE Nedan följer mina favoriter..








Hur man viker en påskhareservett

Påskmat

Jag gillar mog påskmaten mer än julmaten..den känns mycket lättare men något som jag aldrig lärt mig och äta är SILL...jag har smakat 2 gånger i mitt liv men kunde inte svälja ner det usch..men konstigt nog älskar jag sushi det är ju också rå fisk men det är nog konsistensen som känns lite udda...jag har letat på nätet efter påskmat och lätta rätter och hittade en sida som är väldigt bra och hade kategoriserat maten i 3 olika klasser beroende på plånbokens tjocklek :) o där finns en del tips och pyssel uppdukningen av påskbordet..titta in på ICA.SE

Här kommer lite tips på nyttigt och gott till påskbordet..

Ägghalvor med medelhavsfyllningar

Ingredienser
46 ägg
1 rostad paprika
1 dl kesella
salt och peppar
6 skivor chorizo salami
1 dl aioli
2 msk hackad persilja
12 musslor
8 svarta urkärnade oliver
1 msk kapris
1 msk olivolja

Tillagningstid:
Max 20 min Svårighetsgrad: Medel

1. Lägg äggen i kallt vatten och koka i 8-10 minuter från att vattnet kokt upp. Spola äggen kalla. Skala och dela dem på mitten, stående.
2. Mixa rostad paprika med kesella och smaksätt med salt och peppar. Strimla choritzosalamin.
3. Blanda aioli med persilja. Häll av vattnet från musslorna.
4. Skär tomaterna i 4 klyftor, skär bort kärnorna och tärna tomatköttet. Grovhacka oliverna. Blanda tomattärningar med oliver, kapris och olivolja, smaksätt med salt och peppar.
5. Toppa ägghalvorna med paprikacrème och choritzosalami. Persiljeaioli och musslor och grönsakshacket. Fyra ägghalvor med varje fyllning.

Briocher med citronfärskost
Ingredienser
Portioner: ca 20 st
25 g färsk jäst
2 dl vatten, 37ºC
1/2 tsk salt
200 g smör eller margarin
1/2 dl socker
5 äggca
8 dl vetemjöl ägg till pensling

Tillagningstid:
Över 20 min Svårighetsgrad: Medel
1. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt och mjöl. Arbeta degen ca 5 minuter. Låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter
2. Rör ihop matfett och socker. Rör ner äggen i matfettsblandningen och arbeta in det i den jästa degen. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen ca 5 minuter.
3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta den smidig med ev. resten av mjölet. Rulla ut degen till en längd. Ta undan lite av degen som formas till 20 små runda kulor. Dela degen i 20 bitar och forma runda bullar. Lägg dem i små formar av aluminiumfolie. Gör en fördjupning i bullarna och lägg ner en kula i varje bulle.
4. Låt bullarna jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250ºC.
5. Pensa bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen10-12 minuter. Låt bullarna svalna på ett galler.
6. Servera briocherna med färskost smaksatt med rivet citronskal, pressad saft, salt och peppar.


Lammentrecôte med basilikagnocchi och vitlökschampinjoner

Ingredienser
Portioner: 43
vitlöksklyftor
3 msk olivolja
3 msk ströbröd
2 msk hackad persilja
salt och svartpeppar
1 kruka basilika
700 g lammentrecôte
2 msk smör eller margarin
500 g potatisgnocchi
2 1/2 dl matlagningsgrädde
250 g cocktailtomater

Tillagningstid: Max 20 minSvårighetsgrad: Medel
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Skala och hacka vitlöken fint. Blanda vitlök, olivolja, ströbröd och persilja, krydda med salt och peppar.
3. Skär av foten på champinjonerna och lägg dem i en ugnssäker form. Lägg vitlöksblandning på svampen och sätt in mitt i ugnen ca 10 minuter.
4. Plocka och skär basilika grovt. Skiva lammentrecôten i 2-3 cm tjocka skivor. Stek skivorna i matfettet 2-3 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.
5. Koka gnocchin enligt anvisningen på förpackningen. Lyft över dem i en kastrull med matlagningsgrädde och koka upp. Lägg i tomaterna och basilikan, smaksätt med salt och peppar.
6. Servera entrecôten med champinjoner och basilikagnocchi.


Kokosrulle med hallon

Ingredienser:
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl kokos
3/4 dl potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
FYLLNING:
2 dl vispgrädde
1 dl lemon curd
1 tsk vaniljsocker
5 dl hallon

Tillagningstid: Max 20 minSvårighetsgrad: Medel

1. Sätt ugnen på 250ºC.
2. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna ca 30x40 cm. Smörj det med matfett.
3. Vispa ägg och socker poröst. Blanda kokos, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten.
4. Bred ut smeten på bakplåtspapperet. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
5. Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper med kokos. Låt kakan kallna.
6. Vispa grädden tjock och blanda den med lemon curd och vanilj. Bred fyllningen jämt över kakan. Fördela hallonen över och rulla ihop den med hjälp av papperet. Låt den ligga kallt till serveringen.
7. Servera kakan som dessert eller till kaffe.

Varför firas Påsk?

Påsken firas både inom Judendomen och kristendomen och är av världens större gemensamt firade högtider..
Judendomen
Den judiska påsken ihågkommer befrielsen ur Egypten, den natt då påskalammet slaktades och dödsängeln skonade Israels folk. Ända fram till templets fall år 70 e.Kr. slaktade man påskalamm i Jreusalems tempel och dessa åts under en nattlig måltid. Hos judarna har påskalammsmåltiden ersatts med den så kallade seder-måltiden, där de olika rätterna har symbolisk betydelse, och där den yngste sonen ställer frågor om påsken som fadern besvarar.

Kristendomen
Den kristna kyrkan firar påsken till minne av Jesu död och uppståndendelse, ett firande som sedan 300-talet är utsträckt till en hel vecka (stilla veckan ) med palmsöndagen, dymmelonsdagen, skärtorsdagen, långfredagen och påskdagen. Den viktigaste gudstjänsten är av tradition påsknattens, då också dop eller doplöftesförnyelse kan äga rum; den har återinförts i den romersk-katolska kyrkan och i många andra kyrkor under 1900-talet. Påsken innehåller det liturgiska firandet av den kristendomsspecifika övertygelsen att den historiska gestalten Jesus Kristus är identisk med Gud, världsalltets skapare,och därför, tre dagar efter det att han blivit avrättad och begravd, väckte sig själv till liv igen; de kristna kyrkorna räknar detta som en gemensam och grundläggande bas i sitt trossystem.
mer info på Wikipedia

Tuesday, April 7, 2009

Anatoliens antika historia




Det geografiska området för dagens Turkiet var ett viktigt historiskt område under forntiden och antiken. Anatoliska halvön (även kallad Mindre Asien), som utgör större delen av dagens Turkiet, är ett av de äldsta kontinuerligt bebodda områdena i världen. De östra delarna har utgjorts av det historiska Armenien även kallat Västarmenien. De tidigaste neolistiska bosättningarna som Çatalhöyük, Çayönü, Nevali Cori, Hacilar, Göbekli Tepe och Mersin anses tillhöra de tidigaste mänskliga bostadsorterna i världen.Bosättningen i Troja börjar i neolitisk tid och pågår in i järnåldern. Under den kända historien har indoeuropeiska språk, semitiska språk, sydkaukasiska språk och många språk med okända släktskapsförhållanden talats i Anatolien. Vissa forskare har föreslagit Anatolien som det hypotetiska centrum som de indoeuropeiska språken spreds från.
Det första större riket i området var hettiternas, från 1700-talet till 1200-talet f.Kr. De indoeuropeisk-talande hettiterna utvecklade en högkultur från centrala Anatolien . Hettiterriket omfattade under dess storhetstid på 1300-talet f.Kr., förutom nästan hela Anatolien, även stora delar av nuvarande Syrien och norra Irak. Senare blev frygierna dominerande tills deras riket förstördes av kimmerierna på 600-talet f.Kr.De mäktigaste av Frygiens efterföljarstater var Lydien, Karien och Lykien. Anatoliens västkust och svartahavskusten beboddes samtidigt av joner och eoler, två av de antika grekiska folken. Hela området erövrades av det persiska akemeniderriket under 500- och 400-talen f.Kr. och senare av Alexander den store år 334 f.Kr. Anatolien delades senare i ett antal små hellenistiska riken (däribland Bitynien, Kappadokien, Pergamon,och Pontos, vilka alla hade underkastats Romerska riket vid mitten av första århundrade f.Kr. År 324 e.Kr. valde den romerske kejsaren Konstantin den store Bysans till ny huvudstad, och döpte om den till Nya Rom (senare Konstantinopel och Istanbul). Efter Västromerska rikets fall blev staden huvudstad i Bysantinska riket (Östromerska riket).

Länk: Wikipedia

Turkisk herdesallad/ çoban salata

Den här salladen brukar man skiva lite grövre och kommer från början från herden som vallade in fåren. Dessa ingredienser var de enda som kunda hålla 1 heldag ute i värmen och det gick väldigt snabbt och skiva till en sallad som man brukade äta med hembakad tunnbröd lavash.






Ingredienser:
1 rödlök
2 paprikor
1 dl hackad Stjälkselleri
4 tomater
1 knippe salladlök
1/2 gurka
4 dl grönsallad( huvudsallad, isbergsallad eller romansallad)
svarta oliver
200 g turkisk fetaost
1 krm svartpeppar
1 msk färsk oregano
1 msk vinäger olivolja

Gör så här:
  • Skala och skiva löken. Kärna ur paprikorna. Skär stjälkselleri, paprika, tomater, gurka och sallad i bitar.
  • Blanda alla grönsaker i en vid skål.
  • Strö över oliverna och osten i bitar.
  • Krydda med peppar och oregano.
  • Droppa över vinäger och lite olja.
  • Servera nu ihop med lite nybakat bröd!

Couscous sallad / Qesir





Ingredienser:
ca 4 dl finbulgur/couscous
5 dl kokhett vatten
tomatpuré
salt, svartpeppar, vitpeppar

Isbergsallad
gurka
tomater
persilja
vitlök
rödpaprika
salladslök
koriander( helst färsk)
olivolja eller solrosolja

Tillagning:
  • Börja med att tillaga couscousen enligt förpackningen, alltså häll upp couscousen i en skål och häll över kokhett vatten och täck över. Låt det stå i 5-10 min.
  • bryn nu lite olja med tomatpurén. Massera in tomatpurén i couscousen så det får en fin jämn röd färg.
  • Skölj och hacka alla grönsaker och blanda i couscousen. Rör om allt ordentligt. Ringla över lite olivolja nu.
  • Servera nu med en kall yoghurtdryck till. Smaklig måltid!

Grönsallad m senapvinägret till Mozzarella pizza




Ingredienser:
Färdig fryst mozzarella pizza

rödbladig huvudsallad
salladslök
rädisor
oliver
fetaost

vinägret:
1 tsk senap
1 msk olivolja
1 msk solrosolja eller sesam olja
1 msk limesaft/citronsaft
1 tsk pepparrot
salt/peppar

Gör så här:
  • skölj salladen och övriga grönsaker noga.
  • Blanda vinägreten noga.
  • Ta nu huvudsalladen och knip ihop salladen från själken med handen sedan snurrar du det i skålen med vinägreten ett par varv så all vinägret sugs upp av huvudsalladen.
  • Lägg nu salladen som en blomma på en flat tallrik eller fat sedan tryck försiktigt ner alla bladen så de lossnar från mitten och ligger som en blomma på fatet.
  • Skiva nu övriga ingredienser och lägg upp dem enligt bilden och servera nu till pizzan eller annan god mat.
  • Smaklig måltid!!

Potatismosgratäng m köttfärs/ Etli patates püresi gratin



Ingredienser:
500 g nötfärs eller blandfärs
1 hackad gul lök
200 g skivade champinjoner
1 dl hackad stjälkselleri
1 tsk salt
Peppar och/eller pepparmix
2 msk tomatpuré
torkad eller färsk hackad persilja
1/2 dl solrosolja
4 port potatismos
Riven ost
Tillagning:
  • Bryn färsen.
  • Lägg i hackad lök, stjälkselleri och champinjoner. Låt allt bryna med en stund. Salta, peppra och rör i tomatpurén.
  • Låt röran puttra några min. Tillsätt ev. mer kryddor.
  • Häll färsen i botten på en smord ugnsform.
  • Bred på moset och strö på osten och oregano.
  • Gratinera i 220 grader i ca 20 minuter.
  • Servera med med rivna morötter. Smaklig måltid!

Vår bilder

Nu har våren kommit till höglandet också otroligt eller hur för knapp en vecka sedan hade vi ca 4 dm snö...nu njuter vi verkligen av våren.,,Grillade för första gången i lördags och då blev det "hotdogs" eftersom vi min lille fyllde 4 år så det blev lätt lunch..på kvällen blev det ugnssaltbakad lax m bulgur o bönsallad..nedan följer lite bilder av veckan och våren....

 

 




Sunday, April 5, 2009

Potatisallad m ägg




Recept på potatisallad

Ingredienser:

Ägg Potatis färsk eller torkat Dill Persilja ( jag hade inget hemma)

Purlibiber

sumack(går likabra med citronsyra eller 1 lime)

salt Olivolja


  • skala, och koka potatis. Skär potatisen i större tärningar.

  • Lägg i en djup skål, krydda och häll på färska hackade örterna och olivolja.

  • Blanda medan potatisen är ljummen. Smakerna sätter sig mer då.

  • Grönsallad recept Ingredienser: Rödlök Grönpaprika Tomater Morötter Olivolja Salt, svartpeppar, cintronsaft.

  • Skölj o hacka alla grönsaker.

  • Blanda i en skål, tillsätt krydda, salt, olivoljan och cintronsaften.

  • Servera nu potatissalladen m grönsallad och kokt ägg. Smaklig måltid!