Välkomna till Leylas mathörna

Yemek tariflerimin turkce ile istiyorsaniz yoruma mesaj/e-mail birakin size gönderirim.

Som handlar om mat från det turkiska och svenska köket, deras kulturs inverkan på matkulturen. Ni kommer också finna en del inlägg om barn o föräldrar m m. Hoppas ni hittar något matnyttigt i arkivet till höger. I will be happy if you leave a note in my guestbook!!

Friday, April 17, 2009

Tea time med söta o salta smitbröd


Lillasyster var så söt idag o hade bakat turkiska smit alltså min goda smitrecept..hon hade bakat söta smit och salta smit...Ni kan hitta receptet här på Dillansblogg hon hade kokat turkisk te och bryggkaffe, eftersom man aldrig vet vad jag vill dricka :))
Det var mysigt...se dessa härliga bilder

Wednesday, April 15, 2009

Några av veckans maträtter


Medelhavsinspirerad tagliatelle / Sebzeli, sosisle ile domatessoslu tagliatelle


Ris smaksatt m pepparmynta o solrolja/ Naneli pilav


Ugnsaltbakad Norsk lax / Tuzla firin balig


Turkisk gryta m köttbullar i panna / Sebze ile köfteli tava


Färska bär i vaniljsås /atze cilekler ile vanilj sosu

Monday, April 13, 2009

Turkiska Smitbröd


Dessa härliga bröd bakade vi idag sista dagen på påsklovet o min lille hade målat sig till Batman :)...de är jättegoda och smidiga o baka passar utmärkt till soppa, förrätten eller picknicken....de liknar mycket kuvertbröd och man kan forma till gifflar, bullar, kringlor, ringar så som man önskar :)

Recept på Smitbröd
Ingredienser:
50 g smör eller margarin
50 g jäst (1 pkt)
5 dl mjölk
1 msk socker
2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl
PENSLING:vallmofrön eller sesam, 1 ägg

Tillagningstid:
  1. Smält smöret eller margarinet. Tillsätt mjölk och ljumma till 37°C. ( man kan köra med elvisp m degkrokar eller degmaskin)
  2. Tillsätt socker och salt. Smula i jästen. Rör med trägaffel tills jästen löst sig.
  3. Häll i den mindre mängden mjöl och låt lite vara kvar. Rör ner mjölet med elvisp. Arbeta därefter degen med elvispens degkrokar.
  4. Arbeta i 5 minuter – ta tid – tills degen blir seg, men fortfarande ska den vara ganska lös.
  5. Strö lite mjöl över degen.
  6. Lägg på en bakduk. Låt jäsa i 30 minuter. Degen ska ha höjt sig till dubbel storlek .
  7. Häll upp degen på mjölad bänk eller bakbord. Knåda några tag.
  8. Dela degen först i två halvor, därefter i fjärdedelar, åttondelar och till slut i 24 bitar. Rulla till bullar, kringlor, ringar mfl.
  9. Jäs under bakduk i 30 minuter.
  10. Värm ugnen till 250°C.
  11. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön eller sesamfrön.Grädda i 8-10 minuter tills bullarna får gyllebrun färg.
  12. Servera till soppa, frukost, picknick eller förrätten.