Välkomna till Leylas mathörna

Yemek tariflerimin turkce ile istiyorsaniz yoruma mesaj/e-mail birakin size gönderirim.

Som handlar om mat från det turkiska och svenska köket, deras kulturs inverkan på matkulturen. Ni kommer också finna en del inlägg om barn o föräldrar m m. Hoppas ni hittar något matnyttigt i arkivet till höger. I will be happy if you leave a note in my guestbook!!

Wednesday, November 30, 2011

Lussekatter/saffransbröd

Lussebullar/saffransbröd
Ingredienser:

50 g jäst
100 g Svenskt smör från Arla
5 dl mjölk
250 g Kesella kvarg
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Garnering:
russin

Pensling:
1 ägg

Gör så här:    


  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till max 37°.
  2. Häll det över jästen. Tillsätt övriga ingredienser.
  3. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 35 bitar och baka ut enkla lussekatter.
  5. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  6. Garnera med russin. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg.
  7. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min.
  8. Låt svalna på galler. Värm till lite glögg o mys med tända ljus!

I helgen var det första advent, det firades runt om i Sverige med tända ljus, julmarknad, varm glögg, pepparkakor och lussebullar. Barnen var så duktiga att de bakade både pepparkakor och lussebullar. Sedan värmde vi glögg och färsk ädelost till pepparkakor. Det var riktigt mysigt med varm fika med tanke på stormen utomhus!

Ha de gott!

No comments:

Post a Comment